Excursies op 28 en 29 maart
Op 28 maart was het de beurt aan de eerstejaars scheepsbouwstudenten om op excursie te gaan. Op het programma stonden 2 zeer mooie interessante bedrijven, namelijk Talsma en KM yachts.
In de ochtend werd de werf van Talsma bezocht in Franeker waar we hartelijk ontvangen werden met een kopje koffie en een mooie presentatie over het bedrijf. Daaropvolgend zijn we in 2 groepen opgesplitst voor een leuke en interessante rondleiding over de werf. Dit was al met al een zeer gezellige ochtend en onze dank gaat uit naar Talsma shipyard voor hun tijd en gastvrijheid.
Na een zeer interessante ochtend zijn we met de hele groep in de bus naar Makkum gereden voor het tweede deel van de excursie. Hier waren we te gast bij KM yachts waar we goed werden ontvangen met een kopje koffie en een soesje. Met deze verfrissingen achter de rug kregen we ook hier een leuke rondleiding waar we prachtige zeiljachten gezien hebben in verschillende bouwstadia. Ook was hier even tijd voor een leuke groepsfoto welke hierboven te zien is. Na deze zeer informatieve en drukke dag zijn de eerstejaars studenten met veel nieuwe indrukken weer huiswaarts gegaan.

Op 29 maart was het voor de tweedejaars scheepsbouwstudenten zo ver. Hier stonden Vitters en Holterman op het programma, twee prachtige werven. 
In de ochtend waren we te gast bij Vitters shipyard in Zwartsluis. Hier kregen we een mooie presentatie over verschillende projecten van Vitters en ook over de geschiedenis van het bedrijf. Daarna was het tijd voor de rondleiding over de werf.  
In 2 groepen werden we rondgeleid door 2 oud studenten van SvNES die daar nu een baan hebben, wat natuurlijk extra leuk is. Op de werf lagen verschillende grote zeiljachten in productie en nog veel meer. dit was natuurlijk erg interessant en mooi om te bekijken.
Na een geslaagde ochtend was het tijd voor een kort busritje naar de tweede werf van de excursie namelijk Holterman. Hier was het eerst even tijd voor de lunch. Toen deze eenmaal achter de kiezen was werden we wederom zeer enthousiast ontvangen en was het tijd voor de laatste rondleiding van de dag. Tijdens de rondleiding werden er vele jachten aan ons getoond waar we zelfs op mochten kijken wat iedereen natuurlijk prachtig vond.
Hier werd ons ook de mogelijkheid geboden om een rondje te maken op het eerste superjacht wat Holterman gebouwd heeft en natuurlijk werden hier de nodige foto’s gemaakt.
Hiermee kunnen we wel zeggen dat de excursie’s ook deze keer weer helemaal geslaagd zijn en SvNES wil de werven die dit mogelijk gemaakt hebben nogmaals hartelijk bedanken.

Leave a Reply